Noen gir penger, jeg gir av meg selv...

I dag har jeg vært på blodbanken igjen. Ikke for å gi vanlig blod, men for å gi plasma. Jeg synes dette er en veldig fin ting å gjøre, for dette er ting som ikke kan fremstilles kunstig. Det omsettes heller ikke i lønn til en eller annen som står på gata med en perm og spør om jeg vil gi penger til en eller annen veldedig organisasjon.

Dette står på Wikipedia om blodplasma:

Blodplasma er den delen av blodet som er igjen etter at man har fjernet blodceller ved sentrifugering. Plasma er en strågul væske som består av 92% vann. I blodplasma fraktes organiske og uorganiske substanser som er vannløselige, deriblant ulike næringsstoffer, avfallsstoffer, ioner og hormoner. 7% av plasma er plasmaproteiner, for eksempel antistoffer koagulasjonsfaktorer og albumin. Enkelte fettløselige stoffer fraktes også i plasma, da bundet til plasmaproteiner som albumin

Ved vanlig blodgiving stikker de en nål og så renner det blod ut. Når du gir plasma tar de først blodet ut, sentrifugerer det, deler det i røde blodceller og plasma, og så føres de røde blodcellene inn i kroppen din igjen gjennom den samme nåla. Ganske spesielt når alt dette skjer i gjennomsiktige beholdere og du kan se det. Noen synes kanskje dette er litt ekkelt, men jeg synes det er ganske facinerende!


Pumpe pumpe pumpe...Sentrifuge oppe til høyre. Oppsamling av røde blodlegemer i beholderen under.Fine, friske røde blodceller som straks er på vei tilbake i kroppen!Deilig plasma... Eller ikke..?

Jeg var veldig spent på hvordan dette kom til å være i forhold til å gi vanlig blod. Det tilsettes noe greier som gjør at blodet ikke koagulerer når det skal inn i kroppen igjen, og da kunne jeg visst få en reaksjon. Det var et eller annet med kalsium og prikking på tunga, da kunne jeg fått en tablett, men jeg kjente ingenting så da ble det ingen tablett heller. Det gikk faktisk veldig mye bedre enn å bare gi blod. Og det er jo kanskje ikke så rart?

Når du gir blod mister du ca 50/50 røde blodceller og plasma. Det er jo de røde blodcellene som frakter oksygenet rundt i kroppen, og når du ved en blodgiving fjerner ca 10% av disse merker man det jo. Men plasma er som du ser omtrent bare vann, og det går utrolig mye fortere å få opp væskebalansen i kroppen enn å produsere masse nye blodceller.

Du kan gi blod 4 ganger i året, og plasma hele 12 ganger. Og jeg sier alltid ja til at de kan bruke blodprøvene mine til forskning. Dette kan jo komme både meg og mine nærmeste til gode, så hvorfor ikke?

Én kommentar

Levepositivt

03.nov.2010 kl.22:58

såå stilig:) Dette viste jeg ikke om

Skriv en ny kommentar

Ny blogg: http://missmowmow.com

Ny blogg: http://missmowmow.com

28, Trondheim

Besøk min nye blogg: http://missmowmow.com

Norske blogger


bloglovinwww.blogglink.no

Kategorier

Arkiv

hits