Tapas tonite?

Da skal jeg gi deg noen gode oppskrifter!

Som noen av dere vet er google den kokeboka jeg bruker mest når jeg lager mat. Jeg synes det er veldig greit å sjekke ut litt flere oppskrifter, og få et visst inntrykk av hva som må, hva som bør og hva som kan være med i en rett. På den måten kan du ofte få brukt ingredienser du allerede har i skapet, og enkelte ting du i følge en oppskrift ikke har trenger du kanskje ikke kjøpe likevel?

En gang jeg skulle lage foccaccia skrev jeg følgende inn på søkefeltet:

Trykk på bildet og du kommer til oppskriften!

Om den er verdens beste er litt vanskelig å si, men veldig, veldig god er den i alle fall!

Jeg tør påstå at uansett hva du søker på av mat, så får du opp treff på et eller annet foreldre-/mamma-/gravidforum! Det som er greit med å se i forum er at oppskriftene er diskutert, og man kan få litt tips og ideer til hva man kan gjøre selv. Jeg bruker oppskriften som den er:

Verdens beste foccaccia:

14 dl hvetemel
Ca. 8-9 dl vann (37-40 grader)
1 pose tørrgjær
1 ss salt
Olivenolje (jeg bruker EV, spansk)
Rosmarin
Maldonsalt

Den skal være veldig klissete! Og den skal glinse av olje. I går kom jeg heldigvis på at jeg kunne bruke håndmikseren med eltekroker siden deigen var såpass løs. Da gikk det ganske fort å få den glatt og smidig. Lot den heve i overkant av en time, før jeg helte alt over i en oljedekt langpanne. Olje på hendene når jeg stryker den utover, stikker fingrene nedi (jeg klarer ikke alltid lage groper siden den er veldig løs, men det er for å få litt luft inn). Strør på rosmarin og maldonsalt før jeg setter den i varm ovn i ca 30 minutter. NAM!


Da jeg var i Forsvaret var jeg med i noe som heter Nettverk for Kvinnelig Befal. Der ble det arrangert mye hyggelig, blandt annet gourmetkurs. Jeg var med en gang det ble lagd tapas, og jeg har tatt vare på oppskriftene vi fikk utdelt der. Her skal du få oppskriften på en god saus, som er et fint, og litt sunnere, alternativ til aioli:

MOJO (tomat- og hvitløksdip)

- 1/2 kg tomater
- 3 skiver daggammel loff (her har jeg brukt både et hamburgerbrød eller et pitabrød som erstatning, det funker bra)
- 1/2 dl olivenolje
- 2 fedd hvitløk
- 3 ss rødvinseddik
- 1/2 ts salt
- litt sukker

Først må du få skinnet av tomatene. Lag et stort kryss i skinnet, legg de i en øse og senk de i kokende vann. Skinnet vil nå sprekke, og det er lett å ta det av. Skjær tomatene i biter, og knus de i en kjøkkenmaskin/blender.
Smuldre brødet i en hurtighakker. Jeg bruker å tilsette hvitløken sammen med brødet, etter at det er smuldret, så den blir hakket og blandet inn i brødet. Så har jeg brødblandingen over i tomatene, og kjører dette til en jevn saus. Mens blenderen går, tilsetter jeg olivenoljen i en tynn stråle. Smaker til med rødvinseddik og krydder. Sett den kaldt så den avkjøler seg før du serverer den.


I går morges la jeg tilfeldigvis merke til at min bloggvenn Matentusiasten hadde lagt ut en oppskrift med blåskjell, poteter og tomatsaus. Perfekt for tapas! Så jeg lot meg inspirere...

Blåskjell dampet i hvitvin og tomatsaus
- Blåskjell, renset og vasket
- Hvitvin
- Litt tomtasaus (oppskrift under)

Sørg for at du har fått alle skjellene til å lukke seg før du damper de. De skal være levende, og dermed lukke seg når du kakker på skjellet. Dekk bunnen av en kasserolle med hvitvin iblandet litt tomatsaus. Kok opp, og legg blåskjellene i. Skru ned varmen og legg på lokk. La blåskjellene godgjøre seg noen minutter. De er ferdige når de har åpnet seg igjen!

Patatas Bravas
- Poteter (jeg brukte helt vanlige poteter i løs vekt)
- Olivenolje
- Koriander (jeg brukte tørket fra glass, siden jeg hadde det)
- Maldonsalt

Jeg delte potetene i 8, og kokte de i usaltet vann. La de over i et dørslag og lot de tørke seg litt der. Hadde olivenolje i en ildfast form, la potetene over, ringlet litt olje over og krydret med koriander og salt. Satte de inn i varm ovn. Jo lenger du lar de stå, jo bedre synes jeg de blir (ikke brent, selvfølgelig!).

Sterk tomatsaus
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- Grønn chili
- Olivenolje
- Persille (jeg brukte kruspersille)
- 1 boks hakkede tomater
- Koriander (jeg brukte tørket fra glass)

Varmer oljen i en stekepanne, og tilsetter finhakket persille, løk og hvitløk. Lar dette surre litt til det blir blankt. Tilsetter så chilien. Og dere vet jo at jeg er glad i chili, så jeg brukte nesten hele av en ganske stor grønn chili. Med frø, selvfølgelig:) Etter dette helte jeg over tomatene. Tok av litt av sausen til damping av blåskjell før jeg hadde i koriander til slutt.


Foccaccia, blåskjell, tomatsaus og poteter. Litt travel i matlagingen så dette dårlige bildet er det eneste jeg har:)

GOD MATLAGINGSLØRDAG!!

2 kommentarer

matentusiasten

06.nov.2010 kl.14:57

Utrolig bra! Å lage tapas er litt av et prosjekt! Godt jobba :)

Ny blogg: http://missmowmow.com

06.nov.2010 kl.15:02

matentusiasten: Ja, det skal være sikkert. Mye oppvask... Men så sinnssykt verdt det etterpå!

Skriv en ny kommentar

Ny blogg: http://missmowmow.com

Ny blogg: http://missmowmow.com

28, Trondheim

Besøk min nye blogg: http://missmowmow.com

Norske blogger


bloglovinwww.blogglink.no

Kategorier

Arkiv

hits