Tapas tonite?

Da skal jeg gi deg noen gode oppskrifter!

Som noen av dere vet ergoogle den kokeboka jeg bruker mest nr jeg lager mat. Jeg synes det er veldig greit sjekke ut litt flere oppskrifter, og f et visst inntrykk av hva som m, hva som br og hva som kan vre med i en rett. P den mten kan du ofte f brukt ingredienser du allerede har i skapet, og enkelte ting du i flge en oppskrift ikke har trenger du kanskje ikke kjpe likevel?

En gang jeg skulle lage foccaccia skrev jeg flgende inn p skefeltet:

Trykk p bildet og du kommer til oppskriften!

Om den er verdens beste er litt vanskelig si, men veldig, veldig god er den i alle fall!

Jeg tr pst at uansett hva du sker p av mat, s fr du opp treff p et eller annet foreldre-/mamma-/gravidforum! Det som er greit med se i forum er at oppskriftene er diskutert, og man kan f litt tips og ideer til hva man kan gjre selv. Jeg bruker oppskriften som den er:

Verdens beste foccaccia:

14 dl hvetemel
Ca. 8-9 dl vann (37-40 grader)
1 pose trrgjr
1 ss salt
Olivenolje (jeg bruker EV, spansk)
Rosmarin
Maldonsalt

Den skal vre veldig klissete! Og den skal glinse av olje. I gr kom jeg heldigvis p at jeg kunne bruke hndmikseren med eltekroker siden deigen var spass ls. Da gikk det ganske fort f den glatt og smidig. Lot den heve i overkant av en time, fr jeg helte alt over i en oljedekt langpanne. Olje p hendene nr jeg stryker den utover, stikker fingrene nedi (jeg klarer ikke alltid lage groper siden den er veldig ls, men det er for f litt luft inn). Strr p rosmarin og maldonsalt fr jeg setter den i varm ovn i ca 30 minutter. NAM!


Da jeg var i Forsvaret var jeg med i noe som heter Nettverk for Kvinnelig Befal. Der ble det arrangert mye hyggelig, blandt annet gourmetkurs. Jeg var med en gang det ble lagd tapas, og jeg har tatt vare p oppskriftene vi fikk utdelt der. Her skal du f oppskriften p en god saus, som er et fint, og litt sunnere, alternativ til aioli:

MOJO (tomat- og hvitlksdip)

- 1/2 kg tomater
- 3 skiver daggammel loff (her har jeg brukt bde et hamburgerbrd eller et pitabrd som erstatning, det funker bra)
- 1/2 dl olivenolje
- 2 fedd hvitlk
- 3 ss rdvinseddik
- 1/2 ts salt
- litt sukker

Frst m du f skinnet av tomatene. Lag et stort kryss i skinnet, legg de i en se og senk de i kokende vann. Skinnet vil n sprekke, og det er lett ta det av. Skjr tomatene i biter, og knus de i en kjkkenmaskin/blender.
Smuldre brdet i en hurtighakker. Jeg bruker tilsette hvitlken sammen med brdet, etter at det er smuldret, s den blir hakket og blandet inn i brdet. S har jeg brdblandingen over i tomatene, og kjrer dette til en jevn saus. Mens blenderen gr, tilsetter jeg olivenoljen i en tynn strle. Smaker til med rdvinseddik og krydder. Sett den kaldt s den avkjler seg fr du serverer den.


I gr morges la jeg tilfeldigvis merke til at min bloggvenn Matentusiasten hadde lagt ut en oppskrift med blskjell, poteter og tomatsaus. Perfekt for tapas! S jeg lot meg inspirere...

Blskjell dampet i hvitvin og tomatsaus
- Blskjell, renset og vasket
- Hvitvin
- Litt tomtasaus (oppskrift under)

Srg for at du har ftt alle skjellene til lukke seg fr du damper de. De skal vre levende, og dermed lukke seg nr du kakker p skjellet. Dekk bunnen av en kasserolle med hvitvin iblandet litt tomatsaus. Kok opp, og legg blskjellene i. Skru ned varmen og legg p lokk. La blskjellene godgjre seg noen minutter. De er ferdige nr de har pnet seg igjen!

Patatas Bravas
- Poteter (jeg brukte helt vanlige poteter i ls vekt)
- Olivenolje
- Koriander (jeg brukte trket fra glass, siden jeg hadde det)
- Maldonsalt

Jeg delte potetene i 8, og kokte de i usaltet vann. La de over i et drslag og lot de trke seg litt der. Hadde olivenolje i en ildfast form, la potetene over, ringlet litt olje over og krydret med koriander og salt. Satte de inn i varm ovn. Jo lenger du lar de st, jo bedre synes jeg de blir (ikke brent, selvflgelig!).

Sterk tomatsaus
- 1 lk
- 2 fedd hvitlk
- Grnn chili
- Olivenolje
- Persille (jeg brukte kruspersille)
- 1 boks hakkede tomater
- Koriander (jeg brukte trket fra glass)

Varmer oljen i en stekepanne, og tilsetter finhakket persille, lk og hvitlk. Lar dette surre litt til det blir blankt. Tilsetter s chilien. Og dere vet jo at jeg er glad i chili, s jeg brukte nesten hele av en ganske stor grnn chili. Med fr, selvflgelig:) Etter dette helte jeg over tomatene. Tok av litt av sausen til damping av blskjell fr jeg hadde i koriander til slutt.


Foccaccia, blskjell, tomatsaus og poteter. Litt travel i matlagingen s dette drlige bildet er det eneste jeg har:)

GOD MATLAGINGSLRDAG!!

2 kommentarer

matentusiasten

06.nov.2010 kl.14:57

Utrolig bra! lage tapas er litt av et prosjekt! Godt jobba :)

Ny blogg: http://missmowmow.com

06.nov.2010 kl.15:02

matentusiasten: Ja, det skal vre sikkert. Mye oppvask... Men s sinnssykt verdt det etterp!

Skriv en ny kommentar

Ny blogg: http://missmowmow.com

Ny blogg: http://missmowmow.com

28, Trondheim

Besk min nye blogg: http://missmowmow.com

Norske blogger


bloglovin



www.blogglink.no

Kategorier

Arkiv

hits